Alliansen i Åbo musikhus har valt sammanslutningen Akukon & Kahle Acoustics till akustikdesigner för Åbo musikhus.

YTTERLIGARE INFORMATION

Akustikdesignerteamet består av finländska Akukons och belgiska Kahle Acoustics mest erfarna konsertsalsplanerare. Som ledande akustiker är Eckhard Kahle, som hör till de internationellt mest uppskattade konsertsalsakustikerna samt Henrik Möller, expert på akustik och funktionalitet i multifunktionella salar. Dessutom har akustikforskaren och professorn Tapio Lokki från Aalto-universitetet anlitats som beställarens expert.    

- PES-Arkkitehdit har lång erfarenhet av att planera salar tillsammans med Eckhard Kahles kontor. När vi samlade arbetsgruppen för konkurrensuppsättningen övervägde vi naturligtvis genast Eckhard. En bra akustiker beaktar arkitektens och användarnas synpunkter och det är precis så som vi har framskridit i planeringen, säger Åbo musikhus huvudplanerare Tuomas Silvennoinen från PES-Arkkitehdit.  

På den världsberömda Eckhard Kahles referenslista finns bland annat Philharmonie de Paris i Frankrike och Stavangers konsertsal i Norge. I Finland har Kahle kopplats till planeringen av akustiska förändringar i den nya konsertlokalen Jyväskylä Sinfonia.    
    
Kahle med musikbakgrund är doktor i musik och en av världens mest efterfrågade akustiska designer. Akukon är å sin sida expert på akustik, bullerbekämpning och av-planering i Finland och Baltikum.  

Akustiker Eckhard Kahle och arkitekt Martin Lukasczyk. Foto: Satu Mattila

Musikhusets främsta mål är världsklassig akustik   

Akustik på toppnivå är ett av huvudmålen för Åbo musikhus. Valet av akustikdesigner föregicks av diskussioner mellan representanter för Åbo filharmoniska orkester och akustikdesigners om akustikens mål och akustikens ideal samt av att bekanta sig med referensobjekt i Norge.      

- Vi upptäckte snabbt att Kahle hade mycket samstämmig syn på vad vår orkester önskade av akustiken i det nya musikhuset. Vi vill att publiken ska vara omringad av musik i salen. Jag är övertygad om att vi utifrån de gemensamma målen kan nå ett utmärkt slutresultat, berättar intendent Nikke Isomöttönen från Åbo filharmoniska orkester.  

Ett internationellt betydelsefullt musikcentrum   

Åbo musikhus blir ett internationellt betydelsefullt musikcentrum, där akustiken i världsklass förenas med en högklassig funktionalitet. Huset blir den nyaste pärlan i Åbos kulturhus längs Aura å, där det redan finns bland annat Sibeliusmuseet, museet Aboa Vetus & Ars Nova, Konstens hus, Åbo stadsteater, Wäinö Aaltonens museum och i framtiden även museet för historia och framtid. Huset är Åbo filharmoniska orkesters och musikens hem och ett mångsidigt musikcentrum.    

Byggnaden kommer att ha två salar, en konsertsal med 1300 platser för akustisk orkestermusik och en multifunktionell sal med 300 platser. Musikhusets salar och foajéer betjänar ordnandet av mångsidiga evenemang, och bland annat café- och restaurangtjänsterna samt takterrassen som är öppen för allmänheten ska vara öppna och inbjudande även utanför de egentliga evenemangen.   

Projektet har beställts av Åbo stad. Allianspartner för byggnaden som färdigställs enligt alliansmodellen är Åbo stad, Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy samt underleverantörerna Laidun-design Oy och sammanslutningen Akukon & Kahle Acoustics. Målet är att byggandet inleds sommaren 2023.