Turun musiikkitalon allianssi on valinnut Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymän Turun musiikkitalon akustiikkasuunnittelijaksi.

Akustiikkasuunnittelutiimi koostuu suomalaisen Akukonin ja belgialaisen Kahle Acousticsin kokeneimmista konserttisalisuunnittelijoista. Pääakustikkoina toimivat kansainvälisesti arvostetuimpiin konserttisaliakustikkoihin lukeutuva Eckhard Kahle sekä monikäyttösalien akustiikan ja toiminnallisuuden asiantuntija Henrik Möller. Lisäksi tilaajan asiantuntijaksi on kiinnitetty akustiikan tutkija ja Aalto-yliopiston professori Tapio Lokki.   

- PES-Arkkitehdeillä on pitkä yhteinen kokemus salisuunnittelusta Eckhard Kahlen toimiston kanssa. Kun kokosimme työryhmää kilpailutusta varten, harkitsimme luonnollisesti heti ensimmäiseksi Eckhardia. Hyvä akustikko ottaa huomioon arkkitehdin ja käyttäjien näkemykset, ja juuri näin me olemme suunnittelussa edenneet, sanoo Turun musiikkitalon pääsuunnittelija Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeilta. 

Maailmankuulun Eckhard Kahlen referenssilistalta löytyvät muun muassa Philharmonie de Paris Ranskassa ja Stavangerin konserttisali Norjassa. Suomessa Kahle on kiinnitetty Jyväskylä Sinfonian uuden konserttitilan akustisen muutostyön suunnitteluun.

Muusikkotaustainen Kahle on akustiikan tohtori ja yksi maailman kysytyimpiä akustisia suunnittelijoita. Akukon puolestaan on akustiikan, meluntorjunnan ja av-suunnittelun asiantuntija Suomessa ja Baltiassa.  

Akustikko Eckhard Kahle ja arkkitehti Martin Lukasczyk. Kuva: Satu Mattila

Musiikkitalon päätavoitteena maailman huippua oleva akustiikka  

Huipputason akustiikka on yksi Turun musiikkitalon päätavoitteista. Akustiikkasuunnittelijan valintaa edelsivät Turun filharmonisen orkesterin edustajien ja akustiikkasuunnittelijoiden keskustelut akustiikan tavoitteista ja soinnin ihanteista sekä tutustuminen referenssikohteisiin Norjassa.     

- Havaitsimme nopeasti, että Kahlella oli hyvin yhtenevät näkemykset siihen, mitä orkesterimme uuden musiikkitalon akustiikalta toivoo. Haluamme, että yleisö on salissa musiikin ympäröimänä. Olen vakuuttunut, että yhteisten tavoitteiden pohjalta päästään erinomaiseen lopputulokseen, kertoo Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen

Kansainvälisesti merkittävä musiikin keskus  

Turun musiikkitalosta rakentuu kansainvälisesti merkittävä musiikin keskus, jossa maailmanluokan akustiikka yhdistyy huippuluokan toimivuuteen. Talosta tulee uusin helmi Turun kulttuuritalojen ketjuun Aurajokivarressa, jossa ovat jo mm Sibelius-museo, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Taiteen talo, Turun Kaupunginteatteri, Wäinö Aaltosen museo ja tulevaisuudessa myös Historian ja tulevaisuuden museo. Talo on Turun filharmonisen orkesterin ja musiikin koti ja monimuotoinen musiikin keskus.   

Rakennukseen tulee kaksi salia, akustisen orkesterimusiikin esittämiseen suunniteltu 1300-paikkainen konserttisali ja 300-paikkainen monitoimisali. Musiikkitalon salit ja lämpiötilat palvelevat monipuolisten tapahtumien järjestämistä, ja mm. kahvila- ja ravintolapalveluiden sekä yleisölle avoimen kattoterassin myötä talon on tarkoitus olla avoin ja kutsuva myös varsinaisten tapahtumien ulkopuolella.  

Hankkeen tilaaja on Turun kaupunki. Allianssimallilla valmistuvan rakennuksen allianssikumppanit ovat Turun kaupunki, Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy, WSP Finland Oy sekä alihankkijoina Laidun-design Oy ja Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä. Tavoitteena on, että rakentaminen alkaa kesällä 2023. 

Asiasanat: