Turun musiikkitalo sai joulukuussa 2022 kaksivaiheisen nimikilpailun tuloksena nimekseen Fuuga. Nimi tuli valituksi yleisön ehdotusten perusteella. Sana fuuga tarkoittaa sävellystä, joka muodostuu useasta itsenäisestä äänestä. Turun musiikkitalo on yksi niistä merkittävistä kulttuuri-investoinneista, joilla Turku vahvistaa kulttuurikaupungin imagoaan.

Lue musiikkitalo Fuugasta ja katso lisää havainnekuvia:

Turun musiikkitalo Fuuga nousee Aurajoen itärannalle Itsenäisyydenaukiolle. Talosta tulee paitsi Turun filharmonisen orkesterin uusi koti, myös kaikkien kaupunkilaisten olohuone. Taloon tulee kaksi salia, konserttisalina toimiva 1300-paikkainen pääsali ja 300-paikkainen monitoimisali.  

Talon on tarkoitus olla avoinna myös varsinaisten tapahtumien ulkopuolella, ja siitä odotetaan kiinnostavaa vierailukohdetta muun muassa ainulaatuiset näkymät tarjoavan kattopuutarhan ja -ravintolan vuoksi.  

Turun filharmoninen orkesteri on ollut mukana talon suunnittelussa alusta asti. Workshopeissa on käyty läpi orkesterin henkilökunnan tarpeita ja toiveita koskien yleisö- ja harjoitustiloja sekä konserttisaleja. 
 
Ensimmäiset workshopit pidettiin keväällä 2022, jolloin tärkeimpänä aiheena oli pääsali. Syksyllä alkoi seuraava vaihe, jossa jatkettiin lavan takaisten tilojen suunnittelua ja nyt tammikuun workshopeissa on keskityttty orkesterin henkilökunnan tilojen varusteluun. 

Suunnittelua on osaltaan sujuvoittanut muusikoiden ja intendenttien hedelmällinen yhteistyö. Lisäksi orkesterissa on toiminut monta vuotta neljästä muusikosta koostuva Musiikkitalo-työryhmä, joka on käynyt workshoppienkin välillä keskusteluja talon suunnittelijoiden kanssa.

- Suunnittelijat ovat olleet aidon kiinnostuneita meidän muusikoiden arjesta ja käytännön sujumisesta työpaikalla. He ovat kuunnelleet herkällä korvalla ajatuksiamme, ja suunnitelmat ovat edistyneet yhdessä keskustellen. Olen hyvin iloinen, että he ovat halunneet kuulla meitä näin paljon, kertoo TFO:n viulisti Petri Tulonen. 

Avajaisia juhlitaan vuonna 2026 

Musiikkitalon on tarkoitus olla valmis alkuvuodesta 2026. Kaupunginvaltuusto hyväksyi musiikkitalon hankesuunnitelman marraskuussa 2022, ja nyt ollaan toteutussuunnitteluvaiheessa. Seuraavaksi kaupunginvaltuuston on tarkoitus hyväksyä toteutussuunnitelma ja toteutusvaiheen aloittaminen kesäkuussa 2023. Talon rakentamisen on tarkoitus niin ikään alkaa vuonna 2023.  

-Toteutussuunnitteluvaihe on yksityiskohtaisen suunnittelun aikaa. Silloin tarkennetaan talon rakenneratkaisuja, sovitellaan ilmastointikanavien ja esitystekniikan kaapelointien reittejä ja mietitään tilojen kalustusta. Toteutussuunnittelun päätteeksi suunnitelmat ovat niin pitkällä, että rakentaminen voi alkaa, kertoo Turun filharmonisen orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen

Talo toteutetaan allianssimallilla, jossa Turun kaupungin kumppanina toimivan allianssiryhmittymän muodostavat Hartela Länsi-Suomi Oy, PES-Arkkitehdit Oy ja WSP Finland Oy sekä alihankkijana Laidun-design Oy. Pääakustikoksi on valittu maailmankuulu Eckhard Kahle ja akustiikkasuunnittelutiimi koostuu suomalaisesta Akukonista ja belgialaisesta Kahle Acousticsista.  

TEKSTI: PAULA KAHTOLA 
KUVAT: PES-ARKKITEHDIT 

Juttu on julkaistu Turkupostissa 1, 2023.